panel top

Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

Dünya sağlık örgütü sağlığı “bireyin fiziksel, mental ve ruhsal tam bir iyilik halidir” diye tanımlar. Bu iyilik halini bozan her durum bir hastalık olarak ele alınmalıdır. Ağız kokusu bireyin mental, ruhsal ve hatta bazen fiziksel konforunu da bozan bir durumdur. O halde ağız kokusu bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gerekir.

Ağız kokusunun sebebi bazen ağız içinde olabildiği gibi bazen de ağzın dışındadır. Ne kadar fazla ağız bakımı yapılırsa yapılsın böyle ağız kokuları doktora gitmeden iyileşmez.

Beş tip ağız kokusu vardır:

Tip 1 ağız kokusu: Dilin sırtındaki tüysü çıkıntıların arasına giren bakteriler ve kükürtlü aminoasitler burada çirkin kokulu gazlara dönüşür, bu gazlar da ağız kokusu yapar.

Tip 2 ağız kokusu: Boğaz , burun ve sinüslerin içerisinde yerleşen uzun süreli bir infeksiyon sebebiyle ağzın arka kısmında çirkin bir koku ortaya çıkabilir.

Tip 3 ağız kokusu: Mideden ağıza gelen kokulardır.

Tip 4 ağız kokusu: Akciğerden gelen kokulardır. Nefes kokusu da denir.

Tip 5 ağız kokusu:Psikojeniktir. Aslında ağız kokusu yoktur fakat birey ağız kokusunu kafasında takıntı haline getirmiştir.

Bunların dışında asitli gıdalar (limon, kola ve tadı ekşi olan meyveler) ağız kokusunu azaltırken, bazik gıdalar ağız kokusu arttırırlar.

Gebelikte hamilelerin hormonları dişeti iltihabını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle hamilelerin herkesten daha fazla dişlerini fırçalamaları gerekir. Ayrıca gebelerde bebek göğüs kafesine baskı yaptığından dolayı anne rahat nefes alamaz ve solunumu kısadır bu da ağız kokusuna sebep olabilmektedir.

Bunların dışında şeker hastalığındaki aseton kokusu hastalığa özgü karakteristik ağız kokusudur.

Horlama, uyku apnesi, uyurken ağızın açık kalması ve buna bağlı ağız kuruluğunun oluşması da ağız kokusu sebeplerindendir.

Ağız boşluğu kaynaklı ağız kokularında tedavi yöntemleri nelerdir?

İlk olarak tam bir ağız muayenesi yaptırılması gerekir. İleri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri mutlaka tedavi edilmelidir. Ağız kokusunu önlemek için, ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir. İyi bir ağız hijyenine özen gösterilmeli. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. Ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra çinko içeren gargaralar ve diş macunlarını kullanmaları alkol içerenleri kullanmaları ağız kokusu oluşturacağından önerilmemelidir.

Ağız kuruluğuna engel olmak için gün boyu su için, tükürük salgısını hareketlendirin, bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olur. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yoludur.

Dilinizin üzerinde biriken bakterileri temizlemek için bir dil raspası kullanın veya fırçalama sırasında dilinizi temizleyin. Kahve taneleri çiğneyin, portakal veya limon kabuğu emin. Alkol ve sigarayı bırakın. Kötü ağız kokusundan şikayet edenler bu konunun üzerine gitmelidir. çünkü basit bir müdahale ile bu probleminizden tamamen kurtulmanız mümkün olabilir. Eğer ağız ve dişlerinize yapılan müdahaleden sonra hala ağız kokusundan şikayetçi iseniz diğer sebepleri de araştırmak gerekecektir.



panel top