panel top

Beyazlatma (Bleaching)

Beyazlatma Nedir?

Beyazlatma, dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan ve estetik açıdan sorun yaratan renkleşmeleri gideren kozmetik bir işlemdir.

Beyazlatma işlemi nasıl yapılır?

İki tip beyazlatma işlemi bulunmaktadır. Birincisi ofis tipi yani muayenehane şartlarında hekim kontrolünde yapılan beyazlatma ise ev tipi (home bleaching) yani hastanın evde uyguladığı yöntemdir. Bu yöntemde dişlerin üzerine yerleştirebileceği uygun şeffaf kılıf (plaklar) hazırlanır. Bu plakların ön yüzeylerine ilacın yerleştirileceği bölümler oluşturulur ve hastadan bu plakları yaklaşık 15 gün süreyle her gün 6 ila 8 saat kadar süre ağız içinde tutması istenir. Bu saat dilimini de özellikle biz hekimler akşam yatarken olarak hastalarımıza tavsiye etmekteyiz. Ev tipi beyazlatma sisteminde, hasta her gün istenilen süre beyazlatma işlemini sistemli olarak uygulamalıdır aksi taktirde başarısızlıkla sonuçlanır. Ayrıca hastanın, ilaç miktarını ayarlaması da işlemin başarısı için çok önemli bir noktadır. Hasta, plak içerisine koyulacak olan ilaç miktarını hekimin söylediği miktardan fazla uygulamamalıdır. Uzun süreli bir tedavi olduğu için hastalar da bıkkınlık söz konusu olabilmekte ve buna bağlı olarak ilaç miktarını hekimin önerdiği miktardan fazla uygulayarak sonucu çabuk elde etmek isteyebilmektedir, halbuki bunun sonucunda da hassasiyet meydana gelmektedir. Ofis tipinde ve ev tipinde aynı beyazlatma ilacı kullanılmasına rağmen ilaçların konsantrasyon farkı mevcuttur bu da ofis tipinin yaklaşık yarım saatte beyazlatma sağlarken ev tipinin beyazlatma süresinin 1 yada 2 hafta sürmesini sağlar.

Kimler diş beyazlatma işleminden yararlanabilir?

Dişlerin olgunlaşması ve doğal rengini alması 18 yaşına kadar devam ettiğinden, 18 yaşını doldurulmuş herkese beyazlatma işlemi yapılabilir. Kişinin diş rengi sarımsı ise beyazlatma işlemi yapılarak daha estetik dişlere ve gülüşe sahip olunabilir.

Beyazlatma işlemi her tür renkleşmede işe yarar mı?

Renkleşme denilince, sarı renkleşmelerde beyazlatma işlemi çok başarılı iken dişlerin rengi griye doğru gittikçe beyazlatma işlemi zorlaşmaktadır. Bahsettiğimiz bu grilik, dişin kendi yapısından olabildiği gibi kanal tedavisi görmüş dişlerin zaman içinde gri ya da mora yakın bir renk alması şeklinde de görülebilir.

Kanal tedavisine bağlı renkleşmeleri beyazlatmak için kullanılan teknik daha farklı olmakla beraber tek dişe uygulanması ile kolay ve başarılı sonuç elde etmemizi sağlar.

Beyazlatma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Beyazlatma işlemi ağrılı bir işlem değildir, ancak kısa süreli hassasiyetler gerek işlem sırasında gerekse işlem bittikten sonra oluşabilir. Bu hassasiyetler genelde hastayı rahatsız edecek devamlı diş ağrısı gibi değildir. Ancak ağrı eşiği düşük olan hastalara ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilerek hastalarımızın rahatlamasına yardımcı olabilmekteyiz.

Hassasiyet kaç gün sürebiliyor?

Hassasiyet beyazlatma yapılan gün içerisinde oluşabilmekte ertesi gün herhangi bir hassasiyet beklenmemektedir.

Beyazlatma işleminin dişe zararı var mıdır?

Beyazlatma işleminin çalışma mekanizması oksijen türevli malzemeler ile mine içindeki çok küçük mine partiküllerinin içindeki sıvıyı ağartmasıdır. Bu nedenle herhangi bir zararı yoktur. Muayenehane şartlarında yapılan beyazlatma işleminden sonra da mine yüzeyinde herhangi bir aşınma, çatlama veya kırılma olmaz.

Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

İlk seanstan sonra ikinci seansa kadar olan 1 haftalık süreçte hastanın boyar madde içeren sigara , çikolata, çay, kahve, kırmızı şarap, vişne suyu ve benzer gıdalar kullanmaması gerekir. Ayrıca bu dönemde dişlere ani şok etkisi yaratılmamalıdır. Örneğin, sıcak bir çorbadan sonra soğuk buzlu su içilmemelidir.

Beyazlatma işlemi yapılan dişler ne kadar süreyle beyazlığını koruyabilir?

Beyazlatma işlemi kozmetik bir tedavidir. Sigara, çay, kahve, kola, kırmızı şarap, çikolata ve vişne suyu gibi içinde boyar madde içeren gıdaları fazla tüketmeyen bireylerde, ağız bakımı düzenli yapıldığı taktirde yaklaşık 2,5 - 3 sene kadar beyazlık idame ettirilebilir. Aşırı sigara kullananlarda ise 1,5 sene içinde dişler eski rengine dönebilmektedir.

Dişlerin beyazlığını koruyabilmek için ayrıca özel hazırlanmış formüllü diş macunlarını da hastalarımıza önermekteyiz.



panel top