panel top

Ağız ve Diş Bakımı

Bebeğimin dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?

Bebeğinizin dişlerini ağzında bir dişi dahi olsa mama, anne sütü ya da katı gıdaya geçilmişse artıkların dişlerin üzerinden çıkartılması için hafif ıslatılmış tülbent ya da gazlı bez kullanılarak dişlerin temizlemesini öneriyoruz.

Çocuğumun dişlerini hangi teknik ile fırçalamalıyım?

Bu yaşlarda çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak çok önemlidir. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalarlar fakat ara yüzleri ya da çiğneyici yüzeylerini etkin fırçalamazlar. Bu nedenle anne baba kontrolü altında diş ve dişetlerini fırçalarken aynı zamanda yuvarlak hareketlerle dişlerin çiğneyici ve ara yüzlerinin de fırçalanmasını tavsiye etmekteyiz.

Çocuğum için hangi diş fırçasını seçmeliyim?

Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Hijyenin sağlanabilmesi için 6 ayda 1 fırçanın değiştirilmesi gerekmektedir.

Bebekler ve çocuklar için hangi diş macunu, ne kadar kullanılmalıdır?

Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Çocuklarda yutma refleksi 4 yaşından sonra doğru bir şekilde edinilmektedir. Bu yaşa kadar flourlu diş macunu kullanılması önerilirse macun içindeki flourun yutulması sonucu daimi dişlerin minesinde kalıcı lekelenmeler oluşabilmektedir. Buna da flurozis denir. Bu nedenle flourlu diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanması ve fırçalamada mercimek tanesi kadar kullanılması önerilmektedir.

Çocuğuma dişlerini günde kaç kez fırçalatmalıyım?

Diş fırçalama alışkanlığı çocukluk döneminde kazanılan bir alışkanlık olduğu için annenin ve babanın rol model olduğuna göz önünde bulundurularak, sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce mutlaka fırçalama alışkanlığı edinilmelidir.



panel top