panel top

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde diş çıkarma zamanları nelerdir?

Genel olarak bebekler ilk dişlerini 6 aylıkken çıkarmaya başlarlar. Ancak bebeğin kendisine bağlı birtakım faktörlerin etkisiyle gecikmeler olabilmektedir. 18 aya kadar diş çıkarma süresi normal kabul edilmekte,18 ayından sonra hala dişi çıkmamış bebeklerin nedeni araştırılması bakımından diş hekimi kontrolüne götürülmesi gerekmektedir.

Bebeğim dişli doğduysa ne yapılmalıdır?

Bazı bebekler dişli doğabilir ya da doğduktan hemen sonra bu bebeklerin ağzında diş sürebilir ancak bunlar genelde sallanan dişlerdir. Bu nedenle gerek bebeğin yutması, nefes borusuna kaçması ya da anneden beslenmesi sırasında annenin göğüs ucunu tahriş etmesi bakımından diş hekimi tarafından çekilmesi daha uygundur.

Bebeğimin dişleri çıkarken ağzında ve dişetinde ne gibi belirtiler görülür?

Bebeklerde, diş çıkarmadan bir iki gün önce huysuzluk, iştahsızlık, dişetlerinde kaşıntı, salya miktarında artış olabilir. Dişin çıkacağı bölgede dişeti kabarmıştır. Bütün bu şikayetler dişlerin çıkması ile kaybolur. Bebeği rahatlatmak amacıyla yemeklerden sonra uygulanmak üzere eczanelerde satılan jellerden yararlanılabilir.

Bebeğimin diş çıkarma zamanı gecikti, endişelenmeli miyim?

18 ayını bitirmiş ve hala ağzında diş sürmemiş ise nedeninin araştırılması için diş doktoruna götürmeniz gerekmektedir.

Bebeğimin dişleri arasında aralıklar var ne zaman kapanması gerekir?

Süt dişleri arasında olan aralıklara “Maymun Diasteması” denir. Bu aralıklar bize süt dişleri düşüp yerine kalıcı dişler geldiği zaman, kalıcı dişlerin boyutu süt dişlerine nazaran daha büyük olduğu için kalıcı dişlerin düzgün yerleşmesini sağlar. Eğer bu aralıklar yeterli miktarda değil ise çapraşıklık olma ihtimali daha yüksektir.

Süt dişleri yerini ne zaman kalıcı dişlere bırakır?




panel top