panel top

Kemik Greftleri

Kemik grefti nedir?

Diş implantının başarısı, implantın yerleştirileceği yerde ne kadar kemik miktarı olduğuna bağlıdır. Kemiğin miktarında ve kalitesindeki azalma dişeti problemleri, enfeksiyon ya da travma gibi bir çok faktöre bağlıdır. Fakat bugünkü tekniklerle biz dişhekimleri kemiğin genişliğini ve yüksekliğini artırabiliriz.Bazı özel tekniklerle kemik yıkım bölgeleri ve anatomik boşluklar(sinüs gibi) doldururulur. Böylece implantın oturacağı yer hazırlanmış olur. Operasyondan önce klinik muayene ve röntgenleriniz değerlendirilerek kemik greftlerine ihtiyacınız olup olmayacağı söylenir. Bu çok önemli bir konudur.

Kemik greftleri olarak genelde doğal, sentetik ya da ikisinin karışımı olan materyaller kullanılır. Genelde çok küçük miktarlarda ihtiyacımız olur. Hastaya yine operasyon öncesi yaklaşık ne kadar kullanılacağı ve fiyatı hakkında bilgi verilmelidir. Yapay ya da doğal kemik greftleri kemik miktarını artırmada kullanılan en güvenilir ve etkili yoldur.

Yeterli kalitede ve miktarda kemik yaratabilmek için uygulanan Kemik Greftleme işleminin birkaç çeşidi vardır.

  • Otojen greftler: İmplant uygulanacak kişiden alınacak dokuları temsil eder.
  • İzojen greftler: Alıcı ile benzer genetik yapıdaki bir başka canlıdan alınan dokuları içerir.
  • Allojenik greftler (allogreftler): Aynı türden, farklı bir genetik yapıdan alınan dokulardır.
  • Xejonik grefler (xenogreftler): Farklı bir türden alınan dokulardır.

Vücudun belli bir bölgesinden alınan kemikle uygulanan greftleme yöntemi yani Otojen Greftleme, diş hekimliğinde en çok başvurulan greftleme yöntemidir. Bu teknikte kemik transplantasyonu için en çok tercih edilen bölgeler alt çenenin uç ya da ramus bölgeleri ve daha çok sinüs lifting işlemi için tercih edilen üst çenedeki tuber adı verilen bölgedir. Bu greftleme yöntemine karşı bağışıklık sistemi herhangi bir reaksiyon göstermez çünkü uygulanan kemik vücudun ve hatta ağız bölgesinin kendi ortamından alınıp uygulanmıştır.

Yeni bölgeden alınan kemik dokusu implant yapılacak bölgeye yerleştirildikten sonra istenen kalite ve nitelikte kemik hacmi sağlanır. Operasyonu takiben kemiğin bir süre iyileşmesi beklendikten sonra rutin implant aşamalarına geçilebilir.

Kısacası kemik greftleme hem hastanın kolayca tolere edebildiği bir işlem olması, vücut tarafından reaksiyon gösterilmemesi ve hızlıca iyileşme sağlanabilen bir yöntem olması bakımından kemik kayıpları durumunda implanta olanak tanıyan kullanışlı bir tedavi yöntemidir.



panel top